We leren jou graag anders te kijken naar samenwerkingsvraagstukken

Als je graag zelf leren kijken vanuit en werken met de systeembenadering, wij bieden drie leervormen aan:

Wat is het systeemdenken?

Veel benaderingen zijn geneigd het vraagstuk te bekijken door een psychologische bril: wie hebben het lastig met elkaar, waar ligt de oorzaak of de schuld? Welke karakters zitten in dit team? Welke persoonlijke geschiedenis of (ontbrekende) competenties zijn een oorzaak van dit vraagstuk?​ En wie is hier schuldig?

Met de systeembril op neem je juist afstand van individuele eigenschappen van mensen. Het gaat er niet om wie er schuldig is en ook niet wat nou die ene oorzaak is. Je leert kijken naar het grotere geheel en naar samenhang. Hierdoor ga je het hele verhaal met alle verschillen en complexiteiten zien.

Je leert te kijken naar patronen tussen mensen. En welke factoren in de context van invloed zijn die de huidige situatie maken zoals ze is. Om daarna kleine, maar betekenisvolle interventies te bedenken om dat wat vast zit weer in beweging te krijgen. 


Opleidingen systeeminterventies

Slepende conflicten hanteerbaar maken. Van stagnatie naar beweging. Van fragmentatie naar samenspel. Als dit het vraagstuk is, dan heeft de systeembenadering veel te bieden.

In plaats van het maken van oorzaak-gevolg-schuld-analyses, probeert het systeemdenken zicht te krijgen op patronen die niemand gewild heeft, maar die toch iedereen in zijn greep lijken te hebben. In plaats van problemen in stukjes op te knippen, kijkt het systeemdenken naar het geheel. En in plaats van een strijd om de waarheid, zoekt het systeemdenken de verbinding door vanuit verschillende posities naar een probleem te kijken.

De consequentie van deze manier van kijken is veelomvattend. Wie vanuit de systemisch oriëntatie te werk gaat:

  • ontwikkelt een onderzoekend oog en oor voor het geheel èn voor het betekenisvolle detail;

  • wordt gevoelig voor de kracht van taal en weet de werking van het woord goed te benutten;

  • raakt bedreven in het samen met betrokkenen werken aan creatieve manieren om samenwerkingsproblemen op te lossen.

Wil je daar meer over weten dan verwijzen we je naar systeeminterventies. Hier vind je meer informatie over ons opleidingsaanbod, van meerdaagse leergangen, een masterclass tot in-company aanbod.

Ook kan je via de link aangeven geïnteresseerd te zijn in de leergang. Definitieve inschrijving vindt pas plaats na contact met een van de hoofddocenten. 


Workshop Systeemdenken

Vaak leveren dit soort situaties ambiguïteit, onzekerheid, spanning en soms zelfs strijd op. Als je je hier als leidinggevende of projectleider in begeeft is het vaak lastig om goed zicht te krijgen op wat er nu werkelijk speelt.

Hoe breng je de complexiteit van alle invloeden in beeld? Hoe zorg je dat je beschikbaar bent voor iedereen zonder partij te kiezen? Hoe kies je vervolgens de juiste interventie?

Als jij antwoord wil op deze vragen, wees dan welkom op de workshop over het Systeemdenken.

Je leert het systeemdenken kennen aan de hand van een laagdrempelig spel en een casus. ​En je weet het te vertalen naar je eigen vraagstuk. Het spel wordt gespeeld in kleine teams en in een aantal rondes. Er zit ook een competitie-element in het spel wat het extra leuk maakt om samen het systeemdenken te begrijpen en toe te passen. 

Datum

Vrijdag 10 oktober 2025

van 09:00 tot 17:00 uur

Kosten

€ 475,-

Inclusief koffie/thee & lunch

Locatie

Metaalkathedraal

Rijksstraatweg 20 Utrecht

Schrijf je in voor de workshop en laat systeemdenken je samenwerking versterken